Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe?

Why Should You Use Rubber Bands With Braces?

Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.Kaj so gumice za aparat za zobe in zakaj se uporabljajo?

Preden se pogovarjamo o gumicah in njihovi funkciji, je nujno, da najprej pogledamo zobni aparat, kako deluje in kje se gumice umestijo v celotni sistem. Zobni aparat je najpogostejši pripomoček, ki se uporablja pri ortodontskem zdravljenju. Ima dva glavna dela: nosilce in žice. Žice premikajo zobe, medtem ko so nosilci pritrjeni na zobe in držijo žice. Včasih so žice na nekaterih zobnih aparatih pritrjene z majhnimi gumijastimi trakovi ali ligaturami, ki so različnih zabavnih barv – čeprav se te razlikujejo od gumic, o katerih govorimo tukaj.

Torej, v katerih primerih uporabljamo gumice? Nosilci in žice skupaj pritiskajo na zobe in  jih postopoma premikajo v pravilen položaj. Včasih ortodont vašemu otroku predpiše gumice, ki se pritrdijo na zobni aparat na majhne kaveljčke na zgornjem in spodnjem nosilcu. Konfiguracija je lahko navpična ali diagonalna -  lahko pa vam ortodont da orodje s kavljem za enostavno vstavljanje.

 

Prednosti uporabe gumic z aparatom za zobe

Obstajata dve glavni prednosti uporabe gumic z aparatom za zobe, ki se v nekem smislu prekrivata. Glavna prednost gumic je, da zagotavljajo dodatno silo za premikanje zob v položaje, ki jih aparat za zobe ne more narediti samostojno. So kot dodatno orodje, ki pomaga ustvariti natančnejšo napetost in pritisk. Druga prednost gumic je, da lahko pospešujejo proces poravnave, kar pomeni, da lahko vaš otrok v krajšem času doseže sijoč, samozavesten nasmeh.

Kar zadeva ortodontijo kot celoto, prednosti zobnega aparata niso samo zaradi videza – pravilno ortodontsko zdravljenje lahko izboljša ugriz vašega otroka oz.  najstnika in pomaga izboljšati njihov govor. Poleg tega so ravni zobje tudi manj nagnjeni h gnitju, boleznim dlesni in poškodbam. Bolj raven nasmeh pa pomaga tudi pri samozavesti. Čeprav je potrebnega  nekaj časa za prilagoditev, pa so zobni aparati koristni za zdravje ust, videz in samozavest.

 

Vzdrževanje in nega pri uporabi gumic

Vzdrževanje ustne higiene ob uporabi gumic zahteva malo načrtovanja – gumice boste morali odstraniti med obroki, ščetkanjem in nitkanjem ter zamenjati vsak dan. Poleg tega bo ortodont verjetno priporočil, da se izogibate trdi, lepljivi in hrustljavi hrani ter brezalkoholnim ali kislim pijačam. Ortodont vas mora seznaniti z vsem,  kar morate vedeti o najbolj kakovostni ustni higieni med uporabo gumic.

Ne potrebuje gumic vsak otrok oz. najstnik z zobnim aparatom. Uporaba je namreč odvisna od zob in čeljusti vsakega posameznika. Vendar bodite brez skrbi, če jih ortodont predpiše. Čeprav se gumice v ustih morda zdijo zastrašujoče ali neudobne, jih je enostavno vstaviti, odstraniti in predvsem pomagajo poravnati zobe vašega otroka, in tako hitreje pride do samozavestnega nasmeha.

 

Članki