Ustno zdravje za otroke

Ustno zdravje za otroke

Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies?

Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.

Da bi svojim otrokom pomagali zaščititi zobe in dlesni ter znatno zmanjšali tveganje za nastanek kariesa, jih naučite slediti tem preprostim korakom:

Ščetkajte dvakrat na dan z zobno pasto s fluorom, da odstranite zobne obloge – lepljivo plast na zobeh, ki je glavni vzrok zobne gnilobe.

Vsakodnevno uporabljajte zobno nitko, da odstranite obloge med zobmi in pod dlesnimi, preden se strdijo v zobni kamen. Zobni kamen lahko odstranimo le s profesionalnim čiščenjem.

Jejte uravnoteženo, z omejitvijo vnosa škrobne in sladke hrane. Le - ta namreč proizvaja kisline v zobnih oblogah, ki povzročajo karies. Ko jeste ta živila, jih zaužijte z obrokom namesto kot prigrizek – dodatna slina, ki nastane med obrokom, pomaga izpirati hrano iz ust.

Uporabljajte zobne izdelke, ki vsebujejo fluor, vključno z zobno pasto.

Poskrbite, da bo pitna voda vaših otrok fluorirana. Če voda, ki jo pijete- iz vodovoda ali ustekleničena ne vsebuje fluora, vam bo zobozdravnik ali pediater morda predpisal dnevne dodatke fluora.

Otroka vozite na redne preglede k zobozdravniku.

 

Katere tehnike ščetkanja lahko pokažem svojemu otroku?

Morda boste želeli nadzorovati ščetkanje otrok, dokler  ne osvojijo nekaj preprostih pravil:

Nanesite zobno pasto s fluoridi, v velikosti graha. Pazite, da otrok zobne paste ne pogoltne.

Z zobno ščetko z mehkimi ščetinami najprej skrtačite notranjo površino vsakega zoba, kjer se lahko nabere največ zobnih oblog. Nežno krtačite naprej in nazaj.

Očistite zunanje površine vsakega zoba. Krtačo nagnite vzdolž zunanje linije dlesni. Nežno krtačite naprej in nazaj.

Očistite žvečilno površino vsakega zoba. Nežno krtačite naprej in nazaj.

S konico ščetke očistite za vsakim sprednjim zobom, tako zgoraj kot spodaj.

Vedno je zabavno ščetkati jezik!

 

Kdaj naj otrok prične z  uporabo zobne nitke?

Ker nitkanje odstrani delce hrane in zobne obloge med zobmi, ki jih ščetkanje zgreši, bi morali svojim otrokom čistiti zobe z zobno nitko od 4. leta dalje. Od 8. leta naprej lahko večina otrok zobno nitko uporablja  sama.

 

Kaj so zobne zalivke in kako naj vem, ali jih moj otrok potrebuje?

Zobna zalivka ustvari zelo učinkovito oviro proti gnitju. Zalivke so tanke plastične prevleke, ki se nanesejo na žvečilne površine otrokovih stalnih zadnjih zob, kjer nastane največ kariesa. Nanos zalivke ni boleč in se lahko izvede v enem obisku zobozdravnika. Vaš zobozdravnik vam lahko pove, ali bi vašemu otroku zobna zalivka koristila.

 

Kaj je fluor in kako naj vem, ali moj otrok dobiva pravo količino?

Fluor je eden najboljših načinov za preprečevanje kariesa. Naravni mineral, fluor, se združi z zobno sklenino in jo okrepi. V mnogih komunalnih vodovodih je dodana prava količina fluora za pravilen razvoj zob. Za informacije  o vsebnosti in količinah fluora v vaši vodi, kontaktirajte lokalni vodovod. Če vaša voda ne vsebuje (ali vsebuje premalo) fluora, bo otrokov pediater ali zobozdravnik morda poleg zobne paste s fluoridom predlagal uporabo kapljic ali ustne vodice s fluorom.

 

Kako pomembna je prehrana za ustno zdravje mojega otroka?

Uravnotežena prehrana je pomembna za razvoj močnih zob, odpornih proti gnitju. Poleg vitaminov in mineralov mora otrokova prehrana vsebovati veliko kalcija, fosforja in ustrezno raven fluora.

Če je fluor najboljša zaščita vašega otroka pred zobno gnilobo, potem so prigrizki morda največji sovražnik. Sladkorji in škrob, ki jih najdemo v številnih živilih in prigrizkih, kot so piškoti, bomboni, suho sadje, sladke pijače, preste in krompirjev čips, se združijo z oblogami na zobeh in ustvarjajo kisline. Te kisline napadajo zobno sklenino in lahko povzročijo karies.

Vsak "napad zobnih oblog" lahko traja do 20 minut po končanem obroku ali prigrizku. Že majhen grižljaj lahko povzroči kisline v zobnih oblogah. Zato je najbolje, da omejite prigrizke med obroki.

 

Kaj naj storim, če si moj otrok odkruši, zlomi ali izbije zob?

Pri kakršni koli poškodbi otrokovih ust se takoj posvetujte z zobozdravnikom. Zobozdravnik bo želel pregledati prizadeto območje in določiti ustrezno zdravljenje.

Če vašega otroka boli zaradi zlomljenega, počenega ali odkrušenega zoba, morate takoj obiskati zobozdravnika. Morda boste želeli svojemu otroku do njegovega obiska dati zdravilo proti bolečinam brez recepta. Če je mogoče, obdržite del zoba, ki se je odlomil, in ga odnesite s seboj k zobozdravniku.

Če je zob zaradi poškodbe popolnoma izbit iz ust, ga čim prej odnesite k zobozdravniku. Čim manj se dotikajte zoba – zoba ne brišite ali kako drugače čistite. Zob hranite v vodi ali mleku do obiska zobozdravnika. Obstaja možnosti, da bo zob vstavil nazaj v otrokova usta-  ta postopek se imenuje reimplantacija.

 

 

Članki