Ustno zdravje za otroke

Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies?

 

Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.

Da bi svojim otrokom pomagali zaščititi zobe in dlesni ter znatno zmanjšali tveganje za nastanek kariesa, jih naučite slediti tem preprostim korakom:

 

Ščetkajte dvakrat na dan z zobno pasto s fluorom, da odstranite zobne obloge – lepljivo plast na zobeh, ki je glavni vzrok zobne gnilobe.

 

Vsakodnevno uporabljajte zobno nitko, da odstranite obloge med zobmi in pod dlesnimi, preden se strdijo v zobni kamen. Zobni kamen lahko odstranimo le s profesionalnim čiščenjem.

 

Jejte uravnoteženo, z omejitvijo vnosa škrobne in sladke hrane. Le - ta namreč proizvaja kisline v zobnih oblogah, ki povzročajo karies. Ko jeste ta živila, jih zaužijte z obrokom namesto kot prigrizek – dodatna slina, ki nastane med obrokom, pomaga izpirati hrano iz ust.

 

Uporabljajte zobne izdelke, ki vsebujejo fluor, vključno z zobno pasto.

 

Poskrbite, da bo pitna voda vaših otrok fluorirana. Če voda, ki jo pijete- iz vodovoda ali ustekleničena ne vsebuje fluora, vam bo zobozdravnik ali pediater morda predpisal dnevne dodatke fluora.

 

Otroka vozite na redne preglede k zobozdravniku.

Katere tehnike ščetkanja lahko pokažem svojemu otroku?

 

Morda boste želeli nadzorovati ščetkanje otrok, dokler ne osvojijo nekaj preprostih pravil:

 

Nanesite zobno pasto s fluoridi, v velikosti graha. Pazite, da otrok zobne paste ne pogoltne.

 

Z zobno ščetko z mehkimi ščetinami najprej skrtačite notranjo površino vsakega zoba, kjer se lahko nabere največ zobnih oblog. Nežno krtačite naprej in nazaj.

 

Očistite zunanje površine vsakega zoba. Krtačo nagnite vzdolž zunanje linije dlesni. Nežno krtačite naprej in nazaj.

 

Očistite žvečilno površino vsakega zoba. Nežno krtačite naprej in nazaj.

 

S konico ščetke očistite za vsakim sprednjim zobom, tako zgoraj kot spodaj.

 

Vedno je zabavno ščetkati jezik!

Kdaj naj otrok prične z uporabo zobne nitke?

 

Ker nitkanje odstrani delce hrane in zobne obloge med zobmi, ki jih ščetkanje zgreši, bi morali svojim otrokom čistiti zobe z zobno nitko od 4. leta dalje. Od 8. leta naprej lahko večina otrok zobno nitko uporablja sama.

Kaj so zobne zalivke in kako naj vem, ali jih moj otrok potrebuje?

 

Zobna zalivka ustvari zelo učinkovito oviro proti gnitju. Zalivke so tanke plastične prevleke, ki se nanesejo na žvečilne površine otrokovih stalnih zadnjih zob, kjer nastane največ kariesa. Nanos zalivke ni boleč in se lahko izvede v enem obisku zobozdravnika. Vaš zobozdravnik vam lahko pove, ali bi vašemu otroku zobna zalivka koristila.

 

Kaj je fluor in kako naj vem, ali moj otrok dobiva pravo količino?

 

Fluor je eden najboljših načinov za preprečevanje kariesa. Naravni mineral, fluor, se združi z zobno sklenino in jo okrepi. V mnogih komunalnih vodovodih je dodana prava količina fluora za pravilen razvoj zob. Za informacije o vsebnosti in količinah fluora v vaši vodi, kontaktirajte lokalni vodovod. Če vaša voda ne vsebuje (ali vsebuje premalo) fluora, bo otrokov pediater ali zobozdravnik morda poleg zobne paste s fluoridom predlagal uporabo kapljic ali ustne vodice s fluorom.

Kako pomembna je prehrana za ustno zdravje mojega otroka?

 

Uravnotežena prehrana je pomembna za razvoj močnih zob, odpornih proti gnitju. Poleg vitaminov in mineralov mora otrokova prehrana vsebovati veliko kalcija, fosforja in ustrezno raven fluora.

 

Če je fluor najboljša zaščita vašega otroka pred zobno gnilobo, potem so prigrizki morda največji sovražnik. Sladkorji in škrob, ki jih najdemo v številnih živilih in prigrizkih, kot so piškoti, bomboni, suho sadje, sladke pijače, preste in krompirjev čips, se združijo z oblogami na zobeh in ustvarjajo kisline. Te kisline napadajo zobno sklenino in lahko povzročijo karies.

 

Vsak "napad zobnih oblog" lahko traja do 20 minut po končanem obroku ali prigrizku. Že majhen grižljaj lahko povzroči kisline v zobnih oblogah. Zato je najbolje, da omejite prigrizke med obroki.

Kaj naj storim, če si moj otrok odkruši, zlomi ali izbije zob?

 

Pri kakršni koli poškodbi otrokovih ust se takoj posvetujte z zobozdravnikom. Zobozdravnik bo želel pregledati prizadeto območje in določiti ustrezno zdravljenje.

 

Če vašega otroka boli zaradi zlomljenega, počenega ali odkrušenega zoba, morate takoj obiskati zobozdravnika. Morda boste želeli svojemu otroku do njegovega obiska dati zdravilo proti bolečinam brez recepta. Če je mogoče, obdržite del zoba, ki se je odlomil, in ga odnesite s seboj k zobozdravniku.

 

Če je zob zaradi poškodbe popolnoma izbit iz ust, ga čim prej odnesite k zobozdravniku. Čim manj se dotikajte zoba – zoba ne brišite ali kako drugače čistite. Zob hranite v vodi ali mleku do obiska zobozdravnika. Obstaja možnosti, da bo zob vstavil nazaj v otrokova usta-ta postopek se imenuje reimplantacija.

Članki

 • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

  Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
  PREBERITE VEČ »
 • Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja? | elmex®

  Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!
  PREBERITE VEČ »
 • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

  Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
  PREBERITE VEČ »
 • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

  Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
  PREBERITE VEČ »
 • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

  Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
  PREBERITE VEČ »
 • Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije | elmex®

  Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.
  PREBERITE VEČ »
 • Najboljše igre o zobeh za otroke

  Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.
  PREBERITE VEČ »
 • Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način | elmex®

  Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.
  PREBERITE VEČ »
 • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

  Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
  PREBERITE VEČ »
 • Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor? | elmex®

  Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.
  PREBERITE VEČ »