Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način

Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.

Domača zdravila za zobobol

 

Ob prvem znaku zobobola preverite najpogostejše težave. Z nitko odstranite morebitne koščke hrane, preverit ali se zob maje, in poglejte za morebitne poškodbe ust. Nato si lahko lajšate simptome, dokler ne obiščete zobozdravnika.

 

 

Izpiranje s toplo slano vodo

 

Pomemben korak pri lajšanju zobobola je zmanjšanje otekline. Če je vaš otrok dovolj star, da lahko žvrklja in pljuva, lahko za zmanjšanje vnetja uporabi toplo raztopino slane vode. Zmešajte čajno žličko kuhinjske soli v majhno skodelico tople vode in naj z njo izpira celotna usta.

Hladen obkladek

 

Na zunanjo stran otrokovega lica, blizu razbolenega mesta, položite hladen obkladek. Le- ta bo poskrbel za zoženje krvnih žil na tem območju, zaradi česar bo bolečina bolj znosna. Zamrznjen obkladek v obliki gela ali vrečko ledu zavijte v mehko brisačo in otroku pomagajte držati na mestu, da zmanjšate pritisk in otekanje v ustih.

 

 

Olje nageljnovih žbic

 

Olje nageljnovih žbic pri zobobolu deluje protibolečinsko in antibakterijsko. Poskrbite, da boste olje nageljnovih žbic razredčili, z nečim varnim za zaužitje ( npr. mandljevo olje). Z vatirano palčko nežno vtrite na prizadeto mesto okoli zoba. Olje nageljnovih žbic ima lahko neprijeten okus in stranske učinke ob zaužitju, zato ga smete uporabljati le pri starejših otrocih, ki ga ne bodo pogoltnili. Če olja nageljnovih žbic nimate, v svoji lekarni poiščite otrokom primerno peroralno zdravilo brez recepta, ki vsebuje olje nageljnovih žbic kot aktivno sestavino.

Obiščite zobozdravnika

 

Te rešitve bi morale otroku olajšati zobobol, dokler se ne dogovorite za pregled pri zobozdravniku. Bolečino zobobola lahko povzročijo različne težave, vključno z okužbami, poškodbo, majavim zobom, kariesom ali zagozdenimi delci hrane. Zobozdravnik bo lahko ugotovil vzrok bolečine in predlagal rešitev.

 

Pomembno je, da zobne bolečine ne ignorirate, čeprav je vaš otrok morda za trenutek videti pomirjen. Čim prej pojdite k zobozdravniku, saj bo za ustrezno zdravljenje simptomov morda potreben zobozdravstveni poseg ali predpisano zdravilo.

 

Najpomembnejše je, da ne skrbite. Opremljeni ste z domačimi sredstvi, s katerimi boste olajšali otrokov zobobol in ga videli v hipu spet nasmejanega!

Članki

 • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

  Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
  Nauči se več »
 • Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja? | elmex®

  Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!
  Nauči se več »
 • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

  Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
  Nauči se več »
 • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

  Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
  Nauči se več »
 • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

  Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
  Nauči se več »
 • Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije | elmex®

  Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.
  Nauči se več »
 • Najboljše igre o zobeh za otroke

  Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.
  Nauči se več »
 • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

  Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
  Nauči se več »
 • Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor? | elmex®

  Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.
  Nauči se več »
 • Ustno zdravje za otroke | elmex®

  Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies? Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.
  Nauči se več »