Lajšanje zobobola pri otroku  na naraven način

Lajšanje zobobola pri otroku  na naraven način

Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh  in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.

Domača zdravila za zobobol

Ob prvem znaku zobobola preverite najpogostejše težave. Z nitko odstranite morebitne koščke hrane, preverit ali se zob maje, in poglejte za morebitne poškodbe ust.  Nato si lahko lajšate simptome, dokler ne obiščete zobozdravnika.

Izpiranje s toplo slano vodo

Pomemben korak pri lajšanju zobobola je zmanjšanje otekline. Če je vaš otrok dovolj star, da lahko žvrklja in pljuva, lahko za zmanjšanje vnetja uporabi toplo raztopino slane vode. Zmešajte čajno žličko kuhinjske soli v majhno skodelico tople vode in naj z njo izpira celotna usta.

Hladen obkladek

Na zunanjo stran otrokovega lica, blizu razbolenega mesta, položite hladen obkladek. Le- ta bo poskrbel za zoženje krvnih žil na tem območju, zaradi česar bo bolečina bolj znosna. Zamrznjen obkladek v obliki gela ali vrečko ledu zavijte v mehko brisačo in otroku pomagajte držati na mestu, da zmanjšate pritisk in otekanje v ustih.

Olje nageljnovih žbic

Olje nageljnovih žbic pri zobobolu deluje protibolečinsko in antibakterijsko. Poskrbite, da boste olje nageljnovih žbic razredčili, z nečim varnim za zaužitje ( npr. mandljevo olje). Z vatirano palčko nežno vtrite na prizadeto mesto okoli zoba. Olje nageljnovih žbic ima lahko neprijeten okus in stranske učinke ob zaužitju, zato ga smete uporabljati le pri starejših otrocih, ki ga ne bodo pogoltnili. Če olja nageljnovih žbic nimate, v svoji lekarni poiščite otrokom primerno peroralno zdravilo brez recepta, ki vsebuje olje nageljnovih žbic kot aktivno sestavino.

Obiščite zobozdravnika

Te rešitve bi morale otroku olajšati zobobol, dokler se ne dogovorite za pregled pri zobozdravniku. Bolečino zobobola lahko povzročijo različne težave, vključno z okužbami, poškodbo, majavim zobom, kariesom ali zagozdenimi delci hrane. Zobozdravnik bo lahko ugotovil vzrok bolečine in predlagal rešitev.

Pomembno je, da zobne bolečine ne ignorirate, čeprav je vaš otrok morda za trenutek videti pomirjen. Čim prej pojdite k zobozdravniku, saj bo za ustrezno zdravljenje simptomov morda potreben zobozdravstveni poseg ali predpisano zdravilo.

Najpomembnejše je, da ne skrbite. Opremljeni ste z domačimi sredstvi, s katerimi boste olajšali otrokov zobobol in ga videli v hipu spet nasmejanega!

Članki