Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije

Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.

Kaj je herpes?

 

Po podatkih otroške bolnišnice C.S. Mott so herpes (znan tudi kot vročinski mehur ) majhne lezije, ki se pojavijo okoli ust in ustnic. Te rane povzroča virus herpes simplex, ki običajno vstopi v telo skozi rane na koži v ustih ali okoli njih. Otroci običajno dobijo virus herpes simplex od staršev, ki ga lahko širijo s souporabo pripomočkov ali poljubljanjem.

 

Nekateri dejavniki in izpostavljenost virusu, lahko sprožijo izbruh herpesa na ranah. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) navaja, da utrujenost in stres, večja izpostavljenost določenim vremenskim razmeram, bolezen, hormonske spremembe in slaba prehrana  laho prispevajo k pojavu herpesa.

 

 

Simptomi herpesa

 

Klinika Mayo navaja, da je herpes na ranah zelo pogost in precej nalezljiv. Izbruh ene ali več lezij herpesa se pogosto začne kot mravljinčenje in srbenje kože okoli ust, ki povzroči enega ali več mehurjev. Mehurji se lahko nato združijo ali počijo in oddajajo bistro tekočino, pri čemer ostane globoka rana, iz katere nastane krasta. Krasta se običajno zaceli v dveh do štirih tednih. Bolečine, razbolele bezgavke, bolečine v mišicah in razjede na dlesnih, so pogost spremljevalec izburha virusa herpes simplex.

Zdravljenje herpesa pri otrocih

 

Zdravilo za herpes  trenutno še ne obstaja. AAP spodbuja starše, da obiščejo svojega pediatra, ko otrok kaže znake in simptome herpesa. Pomembno, je da zdravnik ugotovi vzrok za rane v ustih in ali je vaš otrok okužen z virusom herpesa ali kakšno drugo boleznijo.

 

Težave s herpesom lahko otroku doma olajšate tako, da na prizadeto mesto položite led ali toplo krpo. Če so prisotne močne bolečine, vam bo pediater morda predpisal zdravila proti bolečinam ali kremo brez recepta.

 

 

Preventivni nasveti

 

Herpes se lahko prenese z odraslega na otroka, otroka na otroka ali otroka na odraslega. Te lezije se lahko ponovijo tudi potem, ko je otrok prič okužen z virusom, kot pojasnjuje klinika Mayo. Pomembno je, da prizadeta oseba in njena družina izvajata ustrezno higieno rok za preprečevanje širjenja bolezni in ustrezno ustno higieno, ker s tem zmanjšajo število mikrobov v ustih.

 

Dodatne osebne navade, ki lahko pomagajo preprečiti širjenje bolezni, vključujejo:

 

 • Ne delite jedilnega pribora z drugimi
 • Oseba z izbruhom virusa herpes simplex, naj se izogiba dotikanju in poljubljanju otroka
 • Oslabljen imunski sistem ali velika izpostavljenost stresu, zahtevata povečano previdnost– ti stanji namreč povečujeta možnosti za izbruh herpes simplexa

 

Izbruh herpesa pri vašem otroku ni nič neobičajnega, vendar pa je zelo pomembno, da sprejmete ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Članki

 • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

  Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
  PREBERITE VEČ »
 • Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja? | elmex®

  Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!
  PREBERITE VEČ »
 • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

  Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
  PREBERITE VEČ »
 • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

  Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
  PREBERITE VEČ »
 • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

  Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
  PREBERITE VEČ »
 • Najboljše igre o zobeh za otroke

  Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.
  PREBERITE VEČ »
 • Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način | elmex®

  Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.
  PREBERITE VEČ »
 • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

  Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
  PREBERITE VEČ »
 • Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor? | elmex®

  Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.
  PREBERITE VEČ »
 • Ustno zdravje za otroke | elmex®

  Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies? Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.
  PREBERITE VEČ »