Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije

Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije

Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.


Kaj je herpes?

Po podatkih otroške bolnišnice C.S. Mott so herpes (znan tudi kot vročinski mehur ) majhne lezije, ki se pojavijo okoli ust in ustnic. Te rane povzroča virus herpes simplex, ki običajno vstopi v telo skozi rane na koži v ustih ali okoli njih. Otroci običajno dobijo virus herpes simplex od staršev, ki ga lahko širijo s souporabo pripomočkov ali poljubljanjem.

Nekateri dejavniki in izpostavljenost virusu, lahko sprožijo izbruh herpesa na ranah. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) navaja, da utrujenost in stres, večja izpostavljenost določenim vremenskim razmeram, bolezen, hormonske spremembe in slaba prehrana  laho prispevajo k pojavu herpesa.

 

Simptomi herpesa

Klinika Mayo navaja, da je herpes na ranah zelo pogost in precej nalezljiv. Izbruh ene ali več lezij herpesa se pogosto začne kot mravljinčenje in srbenje kože okoli ust, ki povzroči enega ali več mehurjev. Mehurji se lahko nato združijo ali počijo in oddajajo bistro tekočino, pri čemer ostane globoka rana, iz katere nastane krasta. Krasta se običajno zaceli v dveh do štirih tednih. Bolečine, razbolele bezgavke, bolečine v mišicah in razjede na dlesnih, so pogost spremljevalec izburha virusa herpes simplex.

 

Zdravljenje herpesa pri otrocih

Zdravilo za herpes  trenutno še ne obstaja. AAP spodbuja starše, da obiščejo svojega pediatra, ko otrok kaže znake in simptome herpesa. Pomembno, je da zdravnik ugotovi vzrok za rane v ustih in ali je vaš otrok okužen z virusom herpesa ali kakšno drugo boleznijo.

Težave s herpesom lahko otroku doma olajšate tako, da na prizadeto mesto položite led ali toplo krpo. Če so prisotne močne bolečine, vam bo pediater morda predpisal zdravila proti bolečinam ali kremo brez recepta.

 

Preventivni nasveti

Herpes se lahko prenese z odraslega na otroka, otroka na otroka ali otroka na odraslega. Te lezije se lahko ponovijo tudi potem, ko je otrok prič okužen z virusom, kot pojasnjuje klinika Mayo. Pomembno je, da prizadeta oseba in njena družina izvajata ustrezno higieno rok za preprečevanje širjenja bolezni in ustrezno ustno higieno, ker s tem zmanjšajo število mikrobov v ustih.

Dodatne osebne navade, ki lahko pomagajo preprečiti širjenje bolezni, vključujejo:

Ne delite jedilnega pribora z drugimi.

Oseba z izbruhom virusa herpes simplex, naj se izogiba dotikanju in poljubljanju otroka

Oslabljen imunski sistem ali velika izpostavljenost stresu, zahtevata povečano previdnost– ti stanji namreč povečujeta možnosti za izbruh herpes simplexa

Izbruh herpesa pri vašem otroku ni nič neobičajnega, vendar pa je zelo pomembno, da sprejmete ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

 

 

Članki