Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.

Dojenčki so zaradi razvijajočega se imunskega sistema še posebej dovzetni za prekomerno rast glivic. Pri dojenčkih se lahko med dojenjem celo prenaša med njimi in njihovimi materami. Če menite, da imata vaš dojenček in vi soor, je dobro poznati simptome, dejavnike tveganja, preventivne nasvete in načine zdravljenja, da boste, še preden se zaveste, na poti k hitremu okrevanju

 

Simptomi soor-a pri dojenčkih in materah

Obstaja več simptomov, ki se lahko pojavijo pri vašem dojenčku in vas opozorijo na morebiten izbruh soor-a. Čeprav je ta okužba pri dojenčkih pogosta, je vseeno neprijetna. Zato je koristno prepoznati naslednje simptome pri vašem otroku in po potrebi poiskati zdravljenje:

Kremasto bele lezije ali rdeči, dražeči  izpuščaji na notranji strani ust.

Brisanje ran lahko povzroči krvavitev.

Težave s sesanjem ali hranjenjem.

Nenavadna razdražljivost in nejevolja.

Težave z dojenjem ali njegovo zavračanje.

Plenični izpuščaj, ki ne izgine z običajnimi mazili.

Plini zaradi prekomerne prisotnosti glivic v njihovem prebavnem traktu.

Simptomi soor-a pri materah so lahko naslednji:

Razpokane, srbeče ali pekoče bradavice.

Luskasta ali sijoča koža na areolah- temnejšem, okroglem območju okoli bradavice.

Ostra prebadajoča bolečina globoko v prsih, ko poskušate dojiti.

 

Dejavniki tveganja za ustni soor

Dobro skrbite za otrokova usta in upoštevate vsa zdravniška priporočila, zato se morda sprašujete, kaj povzroča soor pri dojenčkih? Obstaja več dejavnikov tveganja za prenos soor- a med dojenčkom in materjo:

Kot že omenjeno zgoraj, otrokov imunski sistem ni popolnoma razvit in se ne more boriti proti organizmom enako kot popolnoma razvit, zaradi česar so otroci bolj dovzetni za soor.

Če ste med nosečnostjo ali med porodom imeli vaginalno glivično okužbo, se lahko okužba prenese na vašega otroka v obliki soor-a.

Do navzkrižne okužbe lahko pride, če vi ali vaš otrok jemljete zdravilo prednizon, inhalacijske kortikosteroide ali antibiotike.

La Leche League ugotavlja, da v okolju kjer je okužba s kandido  že prisotna, lahko površna higiena omogoči hitrejše širjenje sora.

Toplo okolje je ugodno za razvoj soora. Posledično zlahka prehaja med otrokovimi usti in materinimi prsmi. La Leche tudi ugotavlja, da lahko nekatera zdravstvena stanja povečujejo tveganje za razvoj soora, za vas in vašega otroka. Pogosta uporaba dude prav tako povečuje tveganje za okužbo. Če ste anemični, imate sladkorno bolezen ali dieto, ki vključuje čezmerno količino sladkarij, je tveganje za glivično okužbo lahko povečano.

 

Zdravljenje ustnega soora

Morda med dojenjem čutite bolečino ali pa ste opazili kremast bel izpuščaj v dojenčkovih ustih. Vemo, da si želite čimprejšnje rešitve te težave! Zdravljenje soora v ustih pri dojenčkih, ni zapleteno; kar je najpomembneje, je, da zdravite soor pri sebi in pri svojem otroku hkrati. Za vas in vašega otroka je smiselno sočasno zdravljenje, ker lahko soor med dojenjem, zelo hitro preide med vama.

Priporočamo obisk zdravnika, da se pogovorite o naprimernejšem načinu zdravljenja za vas in vašega otroka. Ustni soor lahko sam od sebe izgine v nekaj dneh in vaš dojenček morda sploh ne potrebuje zdravljenja. Če je zdravljenje potrebno, je dobra novica, da je večina zdravljenja združljiva z dojenjem, zato vam v tem času ne bo treba prenehati z dojenjem.

Za zdravljenje soora se najpogosteje uporabljajo zdravila proti glivicam. Zdravnik lahko vašemu dojenčku predpiše peroralne kapljice nistatin, medtem ko bo krema ali peroralna različica zdravila primerna za vaše dojke. Otroška bolnišnica v Seattlu, ugotavlja, da se simptomi načeloma izboljšajo v štirih do petih dneh po začetku zdravljenja.

 

Preprečevanje ponovne okužbe

Poleg hkratnega zdravljenja vas in vašega otroka lahko naslednji higienski postopki zmanjšajo možnosti za ponovitev okužbe s soorom.

Očistite dude in igrače, ki jih otrok daje v usta.

Po enem tednu zamenjajte dude in nastavke za stekleničke.

Med zdravljenjem prekuhavajte dele prsne črpalke, ki prihajajo v stik z materinim mlekom in zavrzite vlažne blazinice za dojke.

Če želite uničiti glivice na oblačilih, jih operite v topli vodi s skodelico kisa.

Pogosto si umivajte roke in roke svojega dojenčka, zlasti po previjanju in uporabi stranišča.

Med zdravljenjem si roke brišite s papirnatimi brisačami, te pa po vsaki uporabi zavrzite.

Izogibajte se vlažilnim robčkom, če ima vaš dojenček plenični izpuščaj. Namesto tega uporabite krpo in vodo.

Po vsakem dojenju očistite in osušite dojke z vato ali čisto krpo. Z zdravnikom se posvetujte o balzamih in mazilih, ki so varna za uporabo med dojenjem.

Naredite spremembe v prehrani. Razmislite o jogurtu, ki vsebuje acidofil. Je probiotik, ki lahko ščiti pred soorom. Zmanjšajte vnos sladkorja ali živil na osnovi kvasa, ker prispevajo k čezmernemu razmnoževanju kandide.

Vemo, da se morate novorojenčku v marsičemu prilagoditi. Zato ni zabavno ugotoviti, da imate vi in vaš otrok soor. Čeprav je ustni soor pogosta okužba pri dojenčkih, zlasti tistih, ki se dojijo, vemo, da si za svojega dojenčka želite čimprejšnje olajšanje in zdravljenje. Če sledite strogemu higienskemu režimu in se ob prvem znaku soora obrnete na svojega zdravnika, je lahko dojenje še vedno prijetna izkušnja povezovanja za vas in vašega otroka, soor pa boste imeli v hipu pod nadzorom.

 

Članki