Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.

 

Ali ima moj malček afte?

Afte so okrogle razjede, ki se razvijejo v mehkem tkivu ust in so glavni vzrok za razjede v ustih pri otrocih po petem letu starosti. Lahko so rdeče, bele ali sive. Afte so lahko boleče in motijo prehranjevanje in spanje, vendar niso nalezljive. Afte običajno trajajo 7 do 14 dni, po podatkih kliniko Mayo.

 

Afte so pogoste, ponavljajoče se, povzročitelji pa so lahko naslednji:

Manjše poškodbe ust zaradi grobega ščetkanja ali nenamernega ugriza v lice

Alergije ali preobčutljivosti na hrano

Pomanjkanje vitaminov

Stres, pomanjkanje počitka ali imunske motnje

Dobra novica je, da obstajajo številna domača zdravila za lajšanje težav, ki jih povzročajo afte. Izpiranje s protimikrobnimi tekočinami za izpiranje ust, nanašanje ledu na rano in uporaba zobne ščetke z mehkimi ščetinami,  lahko pomagajo ublažiti draženje. Naj spomnimo, da se afte pojavijo v ustih, medtem ko se rane običajno pojavijo zunaj ust.

Zakaj se pri otrocih pojavi herpes?

Herpes v ustih je oblika virusa herpes simplex tipa 1, nalezljivega virusa, ki se prenaša s stikom. Herpes pri odraslih je vzrok za okužbe s herpes simplexom pri majhnih otrocih. Če mislite da imate virus, je najbolje da se vzdržite poljuba za lahko noč, ko je prisotna ranica, četudi se je crkljanju svojega malčka težko odpovedati. Prav tako se s svojim zdravnikom posvetujte o dojenju, če menite, da ste imeli izbruh.

 

Po navedbah otroške bolnišnice v Seattlu se prvi izbruh virusa herpesa običajno pojavi med 1. in 3. letom starosti, v težji obliki. Lahko povzroči 10 ali več s tekočino napolnjenih mehurčkov na dlesnih, jeziku in ustnicah, pojavi pa se lahko tudi na zunanji strani ustnic ali koži okoli ust. Obstaja tudi možnost pojava vročine in težav pri požiranju. Herpes se običajno zaceli v približno 2 do 4 tednih. Pediater vašega otroka lahko priporoči protivirusno zdravilo za pospešitev celjenja.

Kaj je bolezen rok, nog in ust?

Bolezen rok, nog in ust (HFMD) se običajno kaže v obliki rdečih mehurčkov v ustih ter na dlaneh in podplatih. Vključuje tudi vročino in pomanjkanje energije. HFMD se prenaša preko virusa, znanega kot virus Coxsackie, ki se najpogosteje pojavlja pri otrocih. Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni se prenaša s telesnimi tekočinami, neposrednim stikom ali fekalnimi snovmi. HFMD je nenevarna bolezen in bi morala izginiti v enem tednu. Ker sta herpes in HFMD zelo nalezljiva, je dobro poskrbeti, da se vi in vaš otrok izogibate neposrednemu stiku z vsemi, ki imajo aktivne razjede."

Kako poškodbe povzročijo rane v ustih?

Pri aktivnih malčkih so poškodbe ust pogoste. Lahko so posledica ugriza v jezik ali notranjo stran lica, morda preveč navdušenega ščetkanja, pri osvajanju dobrih navad ustne nege. Tudi vroča hrana je eden od vzrokov, če vaš malček ni dovolj potrpežljiv, da se njegov najljubši obrok ohladi. Večina ranic v ustih pri malčkih, ki nastanejo zaradi poškodb in opeklin, so na začetku rdeče barve, ko se zacelijo, pa postanejo bele, zato so spregledane rane lahko podobne afti.

 

Kako  rane v ustih pri malčkih zdraviti doma?

Pomemben del domače nege so hladna hrana, hidracija in počitek. Rana naj se zaceli sama. S svojim zobozdravnikom ali zdravnikom se posvetujte o odmerkih acetaminofena, protibolečinskih sredstev in antacidov, ki lahko ublažijo nelagodje.

 

Kdaj naj pokličem zdravnika?

Če se vaš malček ne premika, je zelo šibek, ima otekel obraz, je morda zaužil kemikalijo ali ima rano, ki se je pojavila po zaužitju zdravila, takoj pokličite svojega pediatra. V nasprotnem primeru nudite otroku nekaj dodatne pozornosti in nege ter počakajte, da se ranica zaceli.

 

Članki