Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.

Zobna gniloba je pogosta bolezen pri otrocih

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je zobna gniloba ena najpogostejših bolezni, ki prizadene otroke v Združenih državah. Oglejmo si pogostnost pojavljanja pri otrocih glede na njihovo starostno skupino:

 • Starost od 5 do 11 let
  Približno 1 od 5 otrok v tej starosti ima vsaj en nezdravljen gnil zob.
 • Starost od 12 do 19 let
  Približno 1 od 7 v tej starostni skupini ima vsaj en nezdravljen gnil zob.
 • Otroci iz družin z nizkimi dohodki
  Otroci v obeh starostnih obdobjih imajo dvakrat večjo verjetnost, da jih doleti karies, če prihajajo iz gospodinjstev z nizkimi dohodki.
  Na srečo je zobno gnilobo mogoče preprečiti tako, da svojega otroka naučite skrbi za dobro ustno higieno in redno obiskovati zobozdravnika.

Prvi zobozdravniški pregled je lahko prej, kot si mislite

Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA) priporoča, da se naročite na obisk k otroškemu zobozdravniku takoj, ko vašemu otroku izraste prvi zob. Kljub temu nikoli ni prepozno, da vaš otrok začne obiskovati zobozdravnika. Če vašemu otroku izraščajo zobki in se še nima izbranega zobozdravnika, začnite z iskanjem in se naročite takoj, ko ga najdete.

Naučite se pripraviti na otrokov prvi obisk zobozdravnika.

Ustna vodicaa ni priporočljiva za otroke, mlajše od 6 let

Ustna vodica je pomemben del vsake dobre rutine za zdravje ust... glede na trditve ADA, to velja za vsakogar, starejšega od 6 let. Če je vaš otrok mlajši, bo morda imel težave, da ne pogoltne snovi. Prav tako, fluor v ustni vodi, ki je dober za zobe starejših otrok in odraslih, lahko povzroči stanje, imenovano fluoroza, na mlečnih zobeh. Fluoroza na razvijajočih se zobeh lahko povzroči rjave ali črne proge ali lise.

Ko vaš otrok nekoliko odraste, lahko uporablja posebne ustne vodice, narejene za otroke, ki so na voljo v zabavnih stekleničkah z okusi, v katerih bodo uživali, in so posebej oblikovane za potrebe otrok. Poskrbite da bodo znali pravilno izpirati usta z vodico in jo izpljuniti, ne da bi pogoltnili.

Šport je glavni vzrok za poškodbe zob

Večina otrok se ukvarja s kakšnim športom, ne glede na to, ali igrajo ekipni šport v ligi ali se vozijo na rolkah, kolesih, rolerjih ali drugih individualnih dejavnostih. Ti športi lahko povečajo tveganje za poškodbe zob. Ameriško združenje za otroško zobozdravstvo ugotavlja, da šport povzroči od 10 do 39 odstotkov zobnih poškodb pri otrocih, zlasti odkrušenih in zlomljenih zob. Najboljši način, da se izognete tej nevarnosti, je, da zagotovite, da vaš mali športnik nosi zaščitno športno opremo, vključno z ščitnikom za usta.

Zgodnje razvijanje dobrih ustnih higienskih navad je ključna preventiva.

Ministrstvo za zdravje zvezne države New York opozarja, da vsako leto izgubimo 51 milijonov šolskih ur zaradi zobozdravstvenih bolezni. Če svojega otroka naučite izvajati pravilno ustno higieno in ga vodite na redne preglede, lahko preprečite resnejše težave z ustnim zdravjem in preprečite, da bi zamudil izobraževanje.

Ne pozabite, da velik del prenašanja dobrih navad na svoje otroke pomeni, da jih prakticirate tudi sami. Ščetkajte zobe vsaj dvakrat na dan in ne pozabite tudi na jezik. Vsaj enkrat na dan z medzobnimi ščetkami ali zobnimi nitkami očistite prostor med zobmi. Razmislite o uporabi drugih koristnih izdelkov, kot sta protimikrobna ustna voda in strgalo za jezik. Redno obiskujte svojega zobozdravnika. Ko vaš otrok vidi, da dajete prednost zdravim navadam (še posebej, če jih naredite zabavne), je večja verjetnost, da bo storil enako. To je nekaj, čemur se lahko oba nasmejita.

Članki