Najboljše igre o zobeh za otroke

Najboljše igre o zobeh za otroke

Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.

Trenutku dodajte glasbo

Glasba vse izboljša – izkoristite jo v svoj pridt, ko otroka učite ščetkanja s:

Predvajanjem njihove najljubše vesele pesmi za 2 do 3 minute

Petjem najljubše otroške pesmice

Ali si izmislite svojo pesem

Kakorkoli boste glasbo vključili v rutino ščetkanja, otrok naj bo glavni del izvedbe. Priredite s svojim otrokom predstavo o ščetkanju, otrok pa naj bo glavna superzvezda! Bolj ko se bodo zabavali, bolj si bodo želeli ščetkati biserne zobke.

 

Eksperiment z jajci

Zanimivost: jajčne lupine so polne kalcija in so zelo podobne zobem. Ti mini znanstveni poskusi z uporabo trdo kuhanega jajca, otroku pokažejo, kako fluor in živilske kisline vplivajo na zobe:

Jajce postavite v sodo in drugo v vodo za 8 do 13 ur, nato izperite in otipajte lupine. V sodo namočeno jajce bi moralo biti opazno mehkejše od tistega v vodi.

Enako poizkusite z drugimi tekočinami, kot so mleko, kis in pomarančni sok. Kisline v vseh teh tekočinah naredijo lupine (in vaše zobe) mehke.

Na jajce nanesite debel sloj zobne paste za štiri dni. Po izpiranju jajce čez noč namočite v sodo. Opazili boste, da so predeli z zobno pasto trši od tistih brez.

 

Namizne igre

Družabne igre zagotavljajo zabavo za vso družino. Ustvarite lastno igro o radovednosti otrok glede ustnega zdravja, tako da sledite tem korakom:

Vzemite 2 kocki, merilec časa v obliki peščene ure, kartice, velik list papirja in svinčnik

Na kartice napišite vprašanje in odgovor z zanimivimi in manj znanimi zobozdravstvenimi zanimivostmi

Ustvarite igralno ploščo s polji, v obliki povezani z zobmi (nasmeh, zobna ščetka, zobna vila itd.)

Vrzite kocko, premaknite se na ustrezno polje in odgovorite na vprašanje

Pravilno odgovorite na vprašanje in nadaljujte

Igralec, ki pristane na zadnjem polju in pravilno odgovori na vprašanje, je vaš zmagovalec zobozdravstvenih zanimivosti.

 

Druge možnosti igre

Če je vaš otrok star štiri leta ali več, naj si nadene svojo zobozdravniško kapo, ko bo poskušal najti boleči zob krokodila, preden ga bo ta ugriznil v tej zabavni in za igranje preprosti namizni igri

Vnesite »zobozdravnik« v brskalnik ali trgovino z aplikacijami, da poiščete različne igre o oralnem zdravju, ki bodo za vašega otroka poučne tudi med uporabo zaslona.

Če svojega otroka vključite v igre in dejavnosti, boste skupaj ustvarili zabavne spomine in ga navdihnili, da prevzame odgovornost za svoje ustno zdravje –  ali niso to sanje vsakega starša o zdravju zob?

 

Članki