Najboljše igre o zobeh za otroke

Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.

Trenutku dodajte glasbo

 

Glasba vse izboljša – izkoristite jo v svoj pridt, ko otroka učite ščetkanja s:

 

  • Predvajanjem njihove najljubše vesele pesmi za 2 do 3 minute
  • Petjem najljubše otroške pesmice
  • Ali si izmislite svojo pesem

 

Kakorkoli boste glasbo vključili v rutino ščetkanja, otrok naj bo glavni del izvedbe. Priredite s svojim otrokom predstavo o ščetkanju, otrok pa naj bo glavna superzvezda! Bolj ko se bodo zabavali, bolj si bodo želeli ščetkati biserne zobke.

 

 

Eksperiment z jajci

 

Zanimivost: jajčne lupine so polne kalcija in so zelo podobne zobem. Ti mini znanstveni poskusi z uporabo trdo kuhanega jajca, otroku pokažejo, kako fluor in živilske kisline vplivajo na zobe:

 

  • Jajce postavite v sodo in drugo v vodo za 8 do 13 ur, nato izperite in otipajte lupine. V sodo namočeno jajce bi moralo biti opazno mehkejše od tistega v vodi.
  • Enako poizkusite z drugimi tekočinami, kot so mleko, kis in pomarančni sok. Kisline v vseh teh tekočinah naredijo lupine (in vaše zobe) mehke.
  • Na jajce nanesite debel sloj zobne paste za štiri dni. Po izpiranju jajce čez noč namočite v sodo. Opazili boste, da so predeli z zobno pasto trši od tistih brez.

Namizne igre

 

Družabne igre zagotavljajo zabavo za vso družino. Ustvarite lastno igro o radovednosti otrok glede ustnega zdravja, tako da sledite tem korakom:

 

  • Vzemite 2 kocki, merilec časa v obliki peščene ure, kartice, velik list papirja in svinčnik
  • Na kartice napišite vprašanje in odgovor z zanimivimi in manj znanimi zobozdravstvenimi zanimivostmi
  • Ustvarite igralno ploščo s polji, v obliki povezani z zobmi (nasmeh, zobna ščetka, zobna vila itd.)
  • Vrzite kocko, premaknite se na ustrezno polje in odgovorite na vprašanje
  • Pravilno odgovorite na vprašanje in nadaljujte

 

Igralec, ki pristane na zadnjem polju in pravilno odgovori na vprašanje, je vaš zmagovalec zobozdravstvenih zanimivosti.

 

 

Druge možnosti igre

 

  • Če je vaš otrok star štiri leta ali več, naj si nadene svojo zobozdravniško kapo, ko bo poskušal najti boleči zob krokodila, preden ga bo ta ugriznil v tej zabavni in za igranje preprosti namizni igri
  • Vnesite »zobozdravnik« v brskalnik ali trgovino z aplikacijami, da poiščete različne igre o oralnem zdravju, ki bodo za vašega otroka poučne tudi med uporabo zaslona.

 

Če svojega otroka vključite v igre in dejavnosti, boste skupaj ustvarili zabavne spomine in ga navdihnili, da prevzame odgovornost za svoje ustno zdravje – ali niso to sanje vsakega starša o zdravju zob?

Članki

  • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

    Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
    Nauči se več »
  • Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja? | elmex®

    Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!
    Nauči se več »
  • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

    Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
    Nauči se več »
  • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

    Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
    Nauči se več »
  • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

    Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
    Nauči se več »
  • Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije | elmex®

    Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.
    Nauči se več »
  • Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način | elmex®

    Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.
    Nauči se več »
  • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

    Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
    Nauči se več »
  • Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor? | elmex®

    Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.
    Nauči se več »
  • Ustno zdravje za otroke | elmex®

    Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies? Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.
    Nauči se več »