Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva

Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva

Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.

Vendar pa je, tako kot pri večini stvari v življenju, lahko preveč - ali premalo - nečesa, težava. Fluor je odličen primer pomembnosti ravnovesja. Na splošno je mineral varen in učinkovit proti kariesu, vendar se morate zavedati  tveganj zaradi prevelike porabe fluora. Večina teh skrbi izhaja iz zaužitja prevelike količine minerala, zlasti v mladosti, kar lahko povzroči zobno fluorozo.

Kaj je zobna fluoroza?

Po mnenju ADA se zobna fluoroza, znana tudi kot lisasti zobje, pojavi, ko otroci zaužijejo preveč fluora v predolgem časovnem obdobju, medtem ko se njihovi zobje še razvijajo. Večina primerov fluoroze pri majhnih otrocih je posledica, uživanja dodatkov s fluorom, zaužitja zobne paste s fluorom, voda, ki jo pijejo pa je že fluorirana. Ko zobje izrastejo nad dlesni, se na površini lahko pojavijo proge, lise ali jamice. V hudih primerih se lahko na sklenini pojavijo rjave, črne ali sive lise, zobje pa lahko postanejo luknjičasti.

Ne skrbite! To ne bo negativno vplivalo na zdravje zob vašega otroka. Te proge in pike je mogoče zdraviti in odpraviti. Pogosto je stanje tako blago, da ga opazi le zobozdravnik.

Kako preprečiti fluorozo

Možnost za nastanek fluoroze obstaja do približno osmega leta, dokler se zobje pod dlesnijo še oblikujejo. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov glede varne uporabe fluora za dojenčke in otroke.

Dojenček do treh let:

Pri dojenih dojenčkih je malo verjetnosti, da bi zboleli za fluorozo, saj materino mleko vsebuje zelo malo fluora. Tudi če pijejo fluorirano vodo, doječe matere in nosečnice ne prenašajo velikih količin fluora na svoje dojenčke.

Mame, ki svoje dojenčke hranijo z adaptiranim mlekom, morajo prašek ali tekoči koncentrat mešati z vodo z nizko vsebnostjo fluora ali brez fluora. Primerna je tudi predpripravljena formula, saj vsebuje minimalne količine fluorida.

Ko izrastejo zobje, uporabite le majhno količino (ne večje od riževega zrna) zobne paste s fluorom, za ščetkanje dvakrat dnevno.

Izpljuni! Ko to zmorejo, je treba otroke naučiti, da med ščetkanjem zobno pasto izpljunejo.

Starost od tri do osem let:

Nadaljujte s temeljitim umivanjem zob dvakrat na dan s količino zobne paste s fluorom v velikosti graha.

NE uporabljajte sredstev za izpiranje ust s fluorom, za otroke mlajše od šest let, razen če vam to svetuje zobozdravnik ali drug zdravstveni delavec. Otroci, mlajši od šest let, še niso popolnoma razvili požiralnega refleksa in lahko pogoltnejo več, kot izpljunejo.

Ne pozabite, da je večino primerov fluoroze mogoče preprečiti. Otroke opomnite, naj med ščetkanjem ne pogoltnejo zobne paste. Pogovorite se s svojim zobozdravnikom, če ste zaskrbljeni glede količine fluora, ki so mu otroci izpostavljeni.

Možnosti zdravljenja fluoroze

V razvitem svetu fluoroza ni povezana z zdravstvenim stanjem, ki povzroča karies ali ogroža zdravje vašega otroka. Nekateri primeri zobne fluoroze so tako majhni, da zdravljenje ni potrebno, zlasti če se pojavi na zadnjih zobeh. Če ste zaskrbljeni pa obstajajo možnosti zdravljenja, kot je beljenje zob.

Prehranska dopolnila s fluorom

Prehranska dopolnila s fluorom uporabljajte samo po navodilih zdravnika ali zobozdravnika. Dodatki s fluorom so priporočljivi za otroke, stare od 6 mesecev do 16 let, ki živijo na območjih, z vodo, ki je nefluorirana in kjer obstaja veliko tveganje za nastanek zobne gnilobe.

Fluor v vaši pitni vodi

Glede na priporočila ADA je priporočena raven fluora v vodi za zdravje zob 0,7 dela fluora na milijon delov vode. V skladu z Zakonom o varni pitni vodi Agencija ZDA za varstvo okolja (EPA) zahteva, da javni vodovodni sistemi obvestijo svoje stranke, če naravni fluor preseže priporočene vrednosti.

Če živite na območju, kjer naravno prisotne ravni fluora v pitni vodi presegajo 0,7 delca na milijon, razmislite o alternativnem viru vode, ali domači pripravi vode, da zmanjšate tveganje za fluorozo pri majhnih otrocih.

Čeprav EPA nima pooblastil za urejanje zasebnih virov za pitno vodo, priporoča, da se voda iz zasebnih virov testira enkrat letno. Če je vaš dom priključen na zasebni vir je dobro, da vodo vsako leto testirate na raven fluora, še posebej, če imate doma majhne otroke. Naravno prisotne ravni fluora se lahko zelo razlikujejo od lokacije do lokacije. Posredujte svojemu zobozdravniku in zdravniku rezultate testiranja vode iz vodnega vira, da vam bosta lahko zagotovila točne informacije o potrebah vaše družine po fluoru.

Na splošno je fluor varen, če ga uporabljamo v skladu z navodili, in ima velike koristi za zdravje zob vašega otroka. Ne skrbite, čeprav nekateri deli učenja pravilne ustne nege niso enostavni, je zagotoviti, da vaši otroci dobijo pravo količino fluora, precej preprosto. Z vprašanji se lahko obrnete, na vašega zobozdravnika, pediatra ali družinskega zdravnika in pomagali bodo določiti ustrezno količino fluora za vašega otroka.

 

Članki