Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor?

Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor

Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.

 

Pogosti vzroki za bel jezik

Bel jezik je posledica ostankov, odmrlih celic ali gliv, ki se nabirajo med izboklinami (imenovanimi papile) na površini jezika. Pri odraslih so vzroki za bel jezik dehidracija, slaba ustna higiena, kajenje ali prekomerno uživanje alkohola. Bele lise na jeziku in drugje v ustih, ki jih ni mogoče zdrgniti, lahko kažejo na soor v kateri koli starosti. Na splošno pa je najpogostejši krivec, če ima vaš dojenček bel jezik, ostanek mleka. V tem primeru bel jezik vašega dojenčka ni soor.

 

Znaki soora

Bela plast, ki je ni mogoče zlahka odstraniti s krpo, je lahko soor. Gre za okužbo, ki jo pozroča prekomerna rast glivice Candida in se lahko pojavi kot mlečno bele lise v otrokovih ustih. Soor se redko pojavi izključno na jeziku in pogosto prekriva dele ust, ki jih dojenček uporablja za sesanje- notranji in zunanji del ustnic ter notranja stran ličk.

 

Soor pri dojenčkih lahko povzroči razdražljivost, nelagodje in odpor do sesanja ali hranjenja. Večina dojenčkov občuti blage do zmerne simptome. V primeru, da vaš novorojenček s težavo sesa ali noče jesti, morate čimprej poiskati zdravniško pomoč

 

Zdravljenje soora

Na srečo je z navodili pediatra soor zlahka ozdravljiv. Zdravnik vam bo morda predpisal zdravilo s protiglivičnim učinkom, ki ga nanesete neposredno na bele lise. Svetoval vam bo tudi kako pogosto nanesete zdravilo, kar je lahko do štirikrat na dan en teden. Zdravilo v primeru zaužitja ne učinkuje, zato ga pustite v ustih in se izogibajte hranjenju vsaj 30 minut.  Soor običajno izzveni v štirih do petih dneh.

 

Zdravnik bo morda pregledal materine bradavice za znake soorja in predpisal kremo za lokalno uporabo, ki bo preprečila, da bi mati in njen otrok prenašala okužbo naprej in nazaj.

 

Preprečevanje soora

Ne glede na to, ali je vaš dojenček dojen ali hranjen s formulo, boste po dolgem hranjenju verjetno opazili mlečno belo lesketanje na njegovem jeziku. Mlečno mleko je po navadi svetlejšega videza, medtem ko je materino mleko manj opazno. Ne glede na to, kako hranite svojega dojenčka, obrišite dojenčkova usta s čisto, vlažno krpo ali gazo takoj po vsakem hranjenju, da se začnjeo privajati na skrbno vsakodnevno ustno nego. Eden najboljših korakov, ki jih lahko naredite za preprečevanje soorja, je skrbno čiščenje otrokovih ust, dojk in opreme za hranjenje, kot so stekleničke in prsne črpalke. Med dojenjem bodite še posebej previdni, da preprečite suhe ali razpokane bradavice, ki lahko ustvarijo okolje za razmnoževanje glivic.

 

Kako očistiti soor na otrokovem jeziku

Skrb za otrokovo ustno zdravje med soorom je preprosta. Poleg uporabe zdravila, kot je predpisano, omejite čas dojenja in uporabe dude, da zmanjšate draženje. Ko ne uporabljate zdravila proti sooru (običajno naj bi zdravilo na sooru pustili 30 minut), očistite otrokova usta kot običajno: prst ovijte z gazo ali krpo, ga zmočite z vodo in s krožnimi gibi skrbno masirajte dlesni, da odstranite ostanke hrane ali mleka.

 

Ni obstaja priročnik za nego vašega dojenčka, zato lahko karkoli nenavadnega, kot je bel jezik novorojenčka, povzroči skrb. Če se pri vašem otroku razvije soor, ne skrbite. Večina okužb ni nevarnih in jih je mogoče zdraviti ter bodo ob ustrezni negi in zdravljenju izginile v nekaj dneh – nekaj, česar se lahko vi in vaš novorojenček veselite.

Članki