Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor?

Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.

Pogosti vzroki za bel jezik

 

Bel jezik je posledica ostankov, odmrlih celic ali gliv, ki se nabirajo med izboklinami (imenovanimi papile) na površini jezika. Pri odraslih so vzroki za bel jezik dehidracija, slaba ustna higiena, kajenje ali prekomerno uživanje alkohola. Bele lise na jeziku in drugje v ustih, ki jih ni mogoče zdrgniti, lahko kažejo na soor v kateri koli starosti. Na splošno pa je najpogostejši krivec, če ima vaš dojenček bel jezik, ostanek mleka. V tem primeru bel jezik vašega dojenčka ni soor.

 

 

Znaki soora

 

Bela plast, ki je ni mogoče zlahka odstraniti s krpo, je lahko soor. Gre za okužbo, ki jo pozroča prekomerna rast glivice Candida in se lahko pojavi kot mlečno bele lise v otrokovih ustih. Soor se redko pojavi izključno na jeziku in pogosto prekriva dele ust, ki jih dojenček uporablja za sesanje- notranji in zunanji del ustnic ter notranja stran ličk.

 

Soor pri dojenčkih lahko povzroči razdražljivost, nelagodje in odpor do sesanja ali hranjenja. Večina dojenčkov občuti blage do zmerne simptome. V primeru, da vaš novorojenček s težavo sesa ali noče jesti, morate čimprej poiskati zdravniško pomoč.

 

 

Zdravljenje soora

 

Na srečo je z navodili pediatra soor zlahka ozdravljiv. Zdravnik vam bo morda predpisal zdravilo s protiglivičnim učinkom, ki ga nanesete neposredno na bele lise. Svetoval vam bo tudi kako pogosto nanesete zdravilo, kar je lahko do štirikrat na dan en teden. Zdravilo v primeru zaužitja ne učinkuje, zato ga pustite v ustih in se izogibajte hranjenju vsaj 30 minut.  Soor običajno izzveni v štirih do petih dneh.

 

Zdravnik bo morda pregledal materine bradavice za znake soorja in predpisal kremo za lokalno uporabo, ki bo preprečila, da bi mati in njen otrok prenašala okužbo naprej in nazaj.

 

 

Preprečevanje soora

 

Ne glede na to, ali je vaš dojenček dojen ali hranjen s formulo, boste po dolgem hranjenju verjetno opazili mlečno belo lesketanje na njegovem jeziku. Mlečno mleko je po navadi svetlejšega videza, medtem ko je materino mleko manj opazno. Ne glede na to, kako hranite svojega dojenčka, obrišite dojenčkova usta s čisto, vlažno krpo ali gazo takoj po vsakem hranjenju, da se začnjeo privajati na skrbno vsakodnevno ustno nego. Eden najboljših korakov, ki jih lahko naredite za preprečevanje soorja, je skrbno čiščenje otrokovih ust, dojk in opreme za hranjenje, kot so stekleničke in prsne črpalke. Med dojenjem bodite še posebej previdni, da preprečite suhe ali razpokane bradavice, ki lahko ustvarijo okolje za razmnoževanje glivic.

 

 

Kako očistiti soor na otrokovem jeziku

 

Skrb za otrokovo ustno zdravje med soorom je preprosta. Poleg uporabe zdravila, kot je predpisano, omejite čas dojenja in uporabe dude, da zmanjšate draženje. Ko ne uporabljate zdravila proti sooru (običajno naj bi zdravilo na sooru pustili 30 minut), očistite otrokova usta kot običajno: prst ovijte z gazo ali krpo, ga zmočite z vodo in s krožnimi gibi skrbno masirajte dlesni, da odstranite ostanke hrane ali mleka.

 

Ni obstaja priročnik za nego vašega dojenčka, zato lahko karkoli nenavadnega, kot je bel jezik novorojenčka, povzroči skrb. Če se pri vašem otroku razvije soor, ne skrbite. Večina okužb ni nevarnih in jih je mogoče zdraviti ter bodo ob ustrezni negi in zdravljenju izginile v nekaj dneh – nekaj, česar se lahko vi in vaš novorojenček veselite.

 

Članki

  • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

    Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
    PREBERITE VEČ »
  • Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja? | elmex®

    Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!
    PREBERITE VEČ »
  • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

    Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
    PREBERITE VEČ »
  • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

    Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
    PREBERITE VEČ »
  • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

    Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
    PREBERITE VEČ »
  • Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije | elmex®

    Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.
    PREBERITE VEČ »
  • Najboljše igre o zobeh za otroke

    Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.
    PREBERITE VEČ »
  • Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način | elmex®

    Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.
    PREBERITE VEČ »
  • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

    Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
    PREBERITE VEČ »
  • Ustno zdravje za otroke | elmex®

    Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies? Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.
    PREBERITE VEČ »