Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja?

Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja?

Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti.  Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!Kaj so zobne opornice?

Zobne opornice so narejene iz plastike ali kovine in so narejene po meri za vsakega posebej. Niti dve retenciji nista povsem enaki. Narejene so tako, da se ujemajo z obliko ust in poravnavo zob.

 

Obstajata dve splošni vrsti zobnih opornic:

Snemne. Vaš otrok jo lahko dnevno vstavlja in sname. Obstajajo prozorne snemne folije in snemni aparati z žičkami.

Fiksni. Narejene so iz tanke, po meri prilagojene žice, ki je pritrjena na notranjo stran zgornjih ali spodnjih otrokovih zob.

 

Zakaj uporabljamo retencije?

Če vaš otrok potrebuje retencijo za to obstaja več razlogov. Najpogosteje se jo uporablja po zaključenem ortodontskem zdravljenju, da zobe ohrani v pravilnem položaju ter nudi oporo kostem, da se okrepijo.

V nekaterih primerih ortodont retencijo priporoči, za zmanjšanje razmaka med zobmi ali za izboljšanje položaja posameznega zoba.  V teh primerih običajni zobni aparat ni potreben in vaš otrok bo morda moral več let nositi zobne opornice, predno bodo opravile svoje delo.

Retencija pomaga tudi v primerih, ko težava niso zobje. Naprimer "štrleči jezik"- stanje ko med govorom, otroku jezik uhaja skozi zobe.  Nekatere retencije so zasnovane tako, da jeziku onemogočajo drsenje naprej med govorom.

Retencija pomaga tudi pri otrocih z temporomandibularno motnjo (TMD), ki se izraža z bruksizmom ( škripanje z zobmi). Opornica onemogoči popolno zapiranje čeljusti in tako otroku ponoči preprečuje da bi škripal z zobmi.

Kako otroka prepričati, da mu nošenje opornic postane navada

Ob začetku nošenja retencije, so zobje lahko občutljivi in otrok nekaj dni čuti bolečine. Čeprav je to povsem normalno, lahko pri otroku povzroči odpor do nošenja. Prepričati otroka v nošenje je izziv, vendar imamo za vas nekaj nasvetov , ki so preprosti in zabavni za vso družino.

Prilagodite zobne opornice tako, da bo del njega slika otrokovega najljubšega junaka iz televizije ali knjige. Zaradi tega bo vaš otrok morda bolj navdušen nad tem, da si vsak večer natakne zobne opornice.

Bodite potrpežljivi in ne obupajte pri vzpodbujanju otroka za nošnjo zobnih opornic. Traja lahko kar nekaj časa, da se jih otrok navadi.

V prvih tednih, lahko otroka za nošenje zobnih opornic tudi nagradite.

Napišite sporočilo in ga skrijte v etui retencije. Ko otrok etui odpre, ga tako pričaka zabavno presenečenje.

Vsekakor je težko prepričati svojega otroka, da vsak dan dlje časa nosi zobne opornice. Če jim pomagamo razumeti, za kaj se uporablja in jih opomnimo, naj si jih  nataknejo, ko nanje pozabijo, smo lahko zelo uspešni. Upajmo, da bo nošenje retencije postala navada, ki bo ostala vse življenje – tako kot lep nasmeh!

 

Članki