Retencija- zobne opornice: Kaj je in zakaj se uporablja?

Zdaj, ko so vaši otroci končno sneli zobni aparat, verjetno mislijo, da je njihovega ortodontskega zdravljenja konec. Na žalost to ne drži povsem. Poravnani zobje so le polovica uspeha. Potrebno jih je take tudi ohraniti. Pri tem je lahko retencija ( zobne opornice) zelo koristna. Mnogi ljudje nosijo retencijo še več let po tem, ko so sneli zobni aparat, da bi ohranili svoje zobe ravne in nasmeh sijoč. A pripraviti vašega otroka, da jo nosi, je lahko zahtevna naloga. Tukaj je vse, kar morate vedeti o retencijah, da boste lahko svojega otroka naučili pravilne uporabe, s čim manj stresa!

Kaj so zobne opornice?

 

Zobne opornice so narejene iz plastike ali kovine in so narejene po meri za vsakega posebej. Niti dve retenciji nista povsem enaki. Narejene so tako, da se ujemajo z obliko ust in poravnavo zob.

 

Obstajata dve splošni vrsti zobnih opornic:

 

 • Snemne. Vaš otrok jo lahko dnevno vstavlja in sname. Obstajajo prozorne snemne folije in snemni aparati z žičkami.
 • Fiksni. Narejene so iz tanke, po meri prilagojene žice, ki je pritrjena na notranjo stran zgornjih ali spodnjih otrokovih zob.

Zakaj uporabljamo retencije?

 

Če vaš otrok potrebuje retencijo za to obstaja več razlogov. Najpogosteje se jo uporablja po zaključenem ortodontskem zdravljenju, da zobe ohrani v pravilnem položaju ter nudi oporo kostem, da se okrepijo.

 

V nekaterih primerih ortodont retencijo priporoči, za zmanjšanje razmaka med zobmi ali za izboljšanje položaja posameznega zoba. V teh primerih običajni zobni aparat ni potreben in vaš otrok bo morda moral več let nositi zobne opornice, predno bodo opravile svoje delo.

 

Retencija pomaga tudi v primerih, ko težava niso zobje. Naprimer "štrleči jezik"- stanje ko med govorom, otroku jezik uhaja skozi zobe. Nekatere retencije so zasnovane tako, da jeziku onemogočajo drsenje naprej med govorom.

 

Retencija pomaga tudi pri otrocih z temporomandibularno motnjo (TMD), ki se izraža z bruksizmom ( škripanje z zobmi). Opornica onemogoči popolno zapiranje čeljusti in tako otroku ponoči preprečuje da bi škripal z zobmi.

Kako otroka prepričati, da mu nošenje opornic postane navada

 

Ob začetku nošenja retencije, so zobje lahko občutljivi in otrok nekaj dni čuti bolečine. Čeprav je to povsem normalno, lahko pri otroku povzroči odpor do nošenja. Prepričati otroka v nošenje je izziv, vendar imamo za vas nekaj nasvetov , ki so preprosti in zabavni za vso družino:

 

 • Prilagodite zobne opornice tako, da bo del njega slika otrokovega najljubšega junaka iz televizije ali knjige. Zaradi tega bo vaš otrok morda bolj navdušen nad tem, da si vsak večer natakne zobne opornice.
 • Bodite potrpežljivi in ne obupajte pri vzpodbujanju otroka za nošnjo zobnih opornic. Traja lahko kar nekaj časa, da se jih otrok navadi.
 • V prvih tednih, lahko otroka za nošenje zobnih opornic tudi nagradite.
 • Napišite sporočilo in ga skrijte v etui retencije. Ko otrok etui odpre, ga tako pričaka zabavno presenečenje.

 

Vsekakor je težko prepričati svojega otroka, da vsak dan dlje časa nosi zobne opornice. Če jim pomagamo razumeti, za kaj se uporablja in jih opomnimo, naj si jih nataknejo, ko nanje pozabijo, smo lahko zelo uspešni. Upajmo, da bo nošenje retencije postala navada, ki bo ostala vse življenje – tako kot lep nasmeh!

Članki

 • Soor pri dojenčkih: vzroki, simptomi in zdravljenje

  Vemo, da ste kot mati majhnega otroka osredotočeni na zdravje svoje družine. Morda ste že postali ljubitelj ustne higiene, otroku po vsakem hranjenju obrišete dlesni in skrbite, da v postelji po steklenički pije samo vodo. Toda tudi z najbolj natančno rutino ustne nege v naših ustih še vedno živi na milijone naravno prisotnih organizmov. Zdrav imunski sistem skrbi da so pod nadzorom. Vendar pa obstaja glivični organizem, ki ga zlahka premaga, in sicer Candida albicans, bolj znana kot soor.
  PREBERITE VEČ »
 • Ali lahko imate preveč fluora? Spoznajte dejstva | elmex®

  Zakaj bi morali biti oboževalec fluora? Kot ugotavlja Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA), se fluor pogosto imenuje "naravni borec proti kariesu", zlasti za razvijajoče se zobe. Dobra novica je, da ste verjetno dobili pravo količino fluora in vse njegove prednosti, ne da bi se sploh trudili! Fluor iz vode, hrane ali dodatkov pomaga zgraditi močno zobno sklenino, ki se bolje upira kariesu. Ko zobje izrastejo, fluor pomaga pri obnovi sklenine in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje zobne gnilobe.
  PREBERITE VEČ »
 • Rane v ustih pri malčkih: vzroki in zdravljenje

  Svojega otroka ste pravkar začeli učiti pravilnih navad ustne higiene, nato pa v ustih opazite rane. Brez skrbi, to ni odraz tega kako dobro ščetkajo ali nitkajo zobe. Tako kot odrasli so tudi malčki dovzetni za rane v ustih. Razjede v ustih pri otrocih se pogosto pojavljajo na več različnih načinov - po podatkih otroške bolnišnice v Seattlu. Medtem ko bi moral vaš zobozdravnik ali vaš zdravnik primarne zdravstvene oskrbe diagnosticirati rano je koristno, da se naučite znakov, simptomov in vzrokov, da boste lahko bolje preprečili in hitro zdravili rane v ustih pri otrocih.
  PREBERITE VEČ »
 • Zakaj bi morali uporabljati gumice z aparatom za zobe? | elmex®

  Na fiksni aparat za zobe se številni otroci in najstniki navajajo kar nekaj časa – navajanje na gumice pa traja še bistveno dlje. Kot rečeno so gumice, ki jih včasih imenujemo tudi elastike, bistveni del ravnanja zob in lahko pomagajo zagotoviti individualno premikanje zob in poravnavo čeljusti. Pogledali si bomo njihovo uporabo, prednosti in kako skrbeti zanje.
  PREBERITE VEČ »
 • Herpes pri otrocih: pomembne in uporabne informacije | elmex®

  Rane v ustih se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti. Ena izmed teh lezij se imenuje herpes. Če ste starš, ste morda še posebej zaskrbljeni zaradi herpesa pri otrocih. Spoznajmo razloge, zakaj se lahko pojavi pri otrocih, kateri simptomi so vključeni in kako lahko zdravite to stanje.
  PREBERITE VEČ »
 • Najboljše igre o zobeh za otroke

  Od oblačenja v kavboje ali princese do spreminjanja ocvrtega krompirčka v mroževe okle... Starši bi storili skoraj vse, da bi svoje otroke nasmejali (ali pojedli večerjo do konca). Dodajanje zabave in humorja dnevnim rutinam bo vzbudilo njihovo zanimanje in pomagalo preprečiti slabo voljo – ustno zdravje pri tem ni izjema! Preizkusite igre in dejavnosti, za zabavo in učenje otroka o pomenu pravilnega zdravja zob.
  PREBERITE VEČ »
 • Lajšanje zobobola pri otroku na naraven način | elmex®

  Ko se vaš otrok zdrzne od bolečine, vas prevzamejo starševski instinkti. Ali poznate najboljši način za boj proti zobobolu? Če vaš otrok toži zaradi bolečine v zobeh in ne morete takoj k zobozdravniku, mu lahko zobobol olajšate kar doma.
  PREBERITE VEČ »
 • Presenetljiva dejstva o ustnem zdravju otrok

  Če ste se kot starš verjetno česa naučili, je to, da se otroci ne vzgajajo sami. V redu, morda ste že od začetka vedeli, v kaj se spuščate. Toda količina gradiva, ki ga je treba prebrati in se naučiti o vzgoji srečnega, zdravega, inteligentnega in empatičnega otroka, je videti neskončna. Kje začeti?! Če iščete informacije o skrbi za njihovo ustno zdravje, lahko začnete tukaj. Preberite nekaj presenetljivih dejstev o ustnem zdravju otrok, ki vam bodo v pomoč na vaši poti.
  PREBERITE VEČ »
 • Moj dojenček ima bel jezik: ali je to soor? | elmex®

  Vsi starši vedo, da pri skrbi za novorojenčka ni nič predvidljivega. Če ima vaš otrok bel jezik, se morda sprašujete, ali je kaj narobe. Morda je to soor, običajna glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Poučite se o morebitnih vzrokih za bel jezik, da boste lahko samozavestneje skrbeli za ustno zdravje svojega dojenčka.
  PREBERITE VEČ »
 • Ustno zdravje za otroke | elmex®

  Kako naj svojim otrokom pomagam skrbeti za svoje zobe in preprečiti karies? Naučiti svojega otroka pravilne ustne nege že v mladosti je naložba v njegovo zdravje, ki se bo obrestovalo vse življenje. Začnete lahko z zgledom; dobra skrb za lastne zobe sporoča, da je ustno zdravje nekaj, kar je treba ceniti. In vse, zaradi česar je skrb za zobe zabavna, na primer ščetkanje skupaj z otrokom ali da si sam izbere zobno ščetko, spodbuja pravilno ustno nego.
  PREBERITE VEČ »