Občutljivi zobje - simptomi, vzroki in umivanje zob

Zobje, občutljivi na bolečino, so zelo razširjen pojav. Več kot polovica vseh odraslih se sooča s to težavo. Večina je prizadeta le začasno.

Ali občutljivost zob poškoduje tudi moje dlesni?

 

Odvisno od vzroka za občutljivost vaših zob so lahko prizadete tudi vaše dlesni in lahko se pojavi bolečina. Parodontoza na primer povzroči odmik dlesni. Najprej je izpostavljen občutljiv dentin. Pojavi se preobčutljivost zob. Parodontitis povzročajo bakterije (običajno zaradi slabe ustne higiene). Te se kopičijo pod robom dlesni in povzročajo vnetje. Parodontoza prizadene tudi dlesni. Drugi razlogi za bolečine v dlesnih so lahko abscesi ali poškodbe.

Ali zobna pasta za občutljive zobe pomaga tudi pri občutljivih dlesnih?

 

Dobra ustna higiena je ključnega pomena za preprečevanje bolečin dlesni in občutljivosti zob. Zobe si umivajte dvakrat na dan, uporabite dodatno ustno vodico in vsaj enkrat dnevno nitko. Čiščenje medzobnih prostorov in predelov, kjer se dlesni dotikajo zob, preprečuje vnetje dlesni in krepi tkivo dlesni. Poleg tega posebni izdelki za občutljive zobe, kot je zobna pasta elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT, nudijo zaščito pred odmikom dlesni. Ta ne-le preprečuje občutljivost zob, ampak zagotavlja dolgotrajno olajšanje. Cink, ki ga vsebuje, krepi dlesni in ščiti pred odmikanjem dlesni. Tako lahko s samo enim izdelkom učinkovito preprečite bolečine v dlesnih in občutljivost zob.

 

Formula ProArgin® zobne paste elmex Sensitive Professional Repair & Prevent takoj popravi občutljiva področja zob, cink pa pomaga okrepiti dlesni, da prepreči prihodnjo občutljivost na bolečino.

Vzrok za bolečino zaradi občutljivih zob

Najpogostejši vzrok za preobčutljivost zob je odmik dlesni. Posledično naravna zaščita ni več zagotovljena in občutljiv zobni vrat je izpostavljen.

Tipični simptomi:

  • Temperaturna občutljivost na posebno vročo ali hladno hrano
  • Občutek bolečine na hladnem zraku – npr. tek pozimi
  • Bolečina pri uživanju kisle hrane in pijače

Izvedite več o občutljivih zobeh

  • Najboljša zobna pasta za občutljive zobe: kaj je v njej?

    Dobra ustna higiena pomaga ohranjati vaše zobe zdrave. Če pa se svojih najljubših toplih in hladnih priboljškov izogibate zaradi občutljivosti zob, lahko dodajanje zobne paste s pravimi sestavinami vaši rutini za ustno higieno olajša nelagodje in tako lahko uživate v sladoledni kupi že po nekaj tednih!
    PREBERITE VEČ »
  • Kaj povzroča občutljivost zob?

    Preobčutljivost zob je nekaj, kar prizadene veliko ljudi. Pogosto je posledica uživanja ali pitja nečesa vročega, hladnega, sladkega ali kislega. V normalnih pogojih je zobovina zoba (plast, ki neposredno obdaja živec) prekrita s sklenino v zobni kroni in dlesnimi, ki obdajajo zob. Sčasoma se lahko sklenina tanjša in tako zagotavlja manj zaščite. Dlesni se lahko sčasoma tudi odmaknejo, kar razkrije spodnjo površinsko zobovino korenine.
    PREBERITE VEČ »

Kaj lahko storim, če so moji zobje občutljivi na bolečino?

  • izpostavljeni dentin in zobobol zahtevata temeljito, a nežno čiščenje. Za to je priporočljiva mehka zobna ščetka
  • Zmanjšajte pritisk pri umivanju zob
  • Za zmanjšanje občutka bolečine je priporočljiva uporaba posebne zobne paste za občutljive zobe
  • Posebno sredstvo za izpiranje zob nudi dodatno zaščito za vse zobe
  • Obiščite svojega zobozdravnika za redne preglede

Pravilna tehnika ščetkanja zob

Vaša tehnika ščetkanja zob vpliva na vaše dlesni. Drgnjenje naprej in nazaj lahko sčasoma povzroči tudi odmikanje dlesni. To lahko poslabša težavo, zlasti če je del dentina že izpostavljen. Ščetkajte s krožnimi gibi. Vaš zobozdravnik vam lahko da koristne nasvete.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Zdrav zob:

 

Osnovni položaj zobne ščetke: ščetine so poravnane na zunanji površini zoba, vzporedno z dlesnimi in zobmi, brez dotikanja.

Aktivacijska faza: ščetine z rahlim pritiskom položimo na dlesni in zobe.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Blaga erozija sklenine:

 

Faza gibanja: glava ščetke se med tresenjem počasi premakne od rdečega na belo (»koronalno«) in končno na žvečilno površino.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Huda erozija sklenine:

 

To zaporedje gibov se ponovi trikrat za vsak zob in se vedno izvaja na vsakem zobu posebej. Pomembno je, da ne pritiskate preveč.