Najboljša zobna pasta za občutljive zobe: kaj je v njej??

Dobra ustna higiena pomaga ohranjati vaše zobe zdrave. Če pa se svojih najljubših toplih in hladnih priboljškov izogibate zaradi občutljivosti zob, lahko dodajanje zobne paste s pravimi sestavinami vaši rutini za ustno higieno olajša nelagodje in tako lahko uživate v sladoledni kupi že po nekaj tednih!

 

Kaj torej povzroča občutljivost zob? Zobje vsebujejo mehko središče, napolnjeno z živci, plast zobovine pa pokriva pulpo, ki obstaja na tej ravni. Nad zobovino leži sklenina, ki prekriva zobe nad dlesnijo, zobni cement pa prekriva zobne korenine pod krono. Sklenina in zobni cement ščitita notranji del zoba, ko pa se tanjšata ali povsem izgineta, imajo živci malo ali nobene zaščite pred temperaturnimi spremembami v ustih – zaradi česar vaši zobje postanejo občutljivi.

 

Čeprav imajo nekateri ljudje naravno tanko zobno sklenino, obstajajo tudi drugi vzroki za stanjšano ali uničeno zobno sklenino:

 

  • Zobna gniloba
  • Agresivno ščetkanje
  • Uporaba zobne ščetke s trdimi ščetinami
  • Uživanje zelo kisle hrane in pijače
  • Brušenje zob
  • Odmik dlesni
  • Nekateri zobozdravstveni postopki, kot je beljenje zob (ta učinek je začasen)

Sestavine zobne paste za občutljive zobe

Odvisno od vzroka vaše občutljivosti zob je morda vse, kar potrebujete, redno ščetkanje z zobno pasto, ki je nežna do občutljivih zob. Najboljše vrste zobne paste za občutljive zobe vsebujejo sestavine, ki pomagajo krepiti zobno sklenino in ščitijo živce pred nelagodjem, ki ga pogosto povzročata vroča in hladna hrana. Tukaj je nekaj sestavin, na katere morate biti pozorni, ko iščete najboljšo zobno pasto za občutljive zobe:

Arginin

 

Arginin je aminokislina, ki se naravno pojavlja v slini. V kombinaciji s kalcijem arginin ustvari zaščitno plast, ki tesni in maši odprte dentinske tubule – del zoba, ki je pod sklenino in cementom. Ta zaščitni sloj lahko prenese izpostavljenost kislinam, da vam zagotovi dolgotrajno olajšanje pri občutljivosti zob.

Kalijev nitrat


Ta sestavina je edinstvena spojina v pastah za občutljive zobe in je v navadnih pastah je najdemo. Kalijev nitrat preprečuje dostop do notranje pulpe, ščiti zobne živce in učinkovito zmanjšuje nelagodje. Vendar pa bo učinek zaznaven šele po daljši uporabi.

Fluorid

 

Fluorid krepi šibko ali erodirano sklenino in pomaga preprečevati napredovanje zgodnjih znakov zobne gnilobe. Večina zobnih past brez recepta vsebuje fluorid. Zobozdravnik pa vam lahko svetuje o pasti z visoko vsebnostjo fluoridov, ki lahko pomaga predvsem pri občutljivosti zob. Številni izdelki v obliki gela vsebujejo majhen delež kositrovega fluori, spet drugi natrijev fluorid. Obe sestavini v zobni pasti pa pomagata pri občutljivosti zob in vaš zobozdravnik vam jo lahko predpiše za lajšanje bolečin pri preobčutljivosti.

Skrb za občutljive zobe

 

Boleče zbadanje ob požirku hladne pijače je lahko preteklost. Dvakrat na dan si umijte zobe z zobno pasto za občutljive zobe in zobno ščetko z mehkimo ščetinami – a ne pozabite, ščetkajte nežno! S temi majhnimi spremembami v ustni negi bo bolečine preteklost že po nekaj tednih.

Članki

  • Kaj povzroča občutljivost zob?

    Preobčutljivost zob je nekaj, kar prizadene veliko ljudi. Pogosto je posledica uživanja ali pitja nečesa vročega, hladnega, sladkega ali kislega. V normalnih pogojih je zobovina zoba (plast, ki neposredno obdaja živec) prekrita s sklenino v zobni kroni in dlesnimi, ki obdajajo zob. Sčasoma se lahko sklenina tanjša in tako zagotavlja manj zaščite. Dlesni se lahko sčasoma tudi odmaknejo, kar razkrije spodnjo površinsko zobovino korenine.
    Nauči se več »