Ustrezna zobna nega za otroke

Otrokova usta in zobje se neprestano spreminjajo. Zato je potrebna posebna nega ustne votline.

0-3 let

Razvoj zob

Približno pri 6 do 8 mesecih se pojavi prvi mlečni zob.

Ščetkanje zob

Prve mlečne zobe je treba umivati vsak dan, zlasti ob večerih. S tem odstranite nevarne obloge. Do njihovega 2. rojstnega dne je treba zobe umivati enkrat na dan z otroško zobno pasto s fluoridom, nato dvakrat na dan.

 

3-6 let

Razvoj zob

Pri približno treh letih je prvi komplet zob običajno popoln in stalni zobje se začnejo razvijati v zgornji in spodnji čeljusti.

Ščetkanje zob

Otroci si zdaj radi umivajo zobe in pri vodenju zobne ščetke preizkušajo različne načine, kako jo zadržati. V tej starosti otroci že lahko umivajo žvečilno površino zob.

Čiste zobe brez zobnih oblog pa lahko v tej starosti dosežemo le, če nadaljujemo s ponovnim temeljitim umivanjem zob.

 

6-12 let

Razvoj zob

Majavi mlečni zobje, vrzeli med zobmi in izraščajoči trajni zobje otežujejo ustno higieno v tem prehodnem obdobju. Poleg tega novi stalni zobje potrebujejo posebno zaščito. Posledica tega je večje tveganje za nastanek kariesa.

Ščetkanje zob

Da zaščitite nove, stalne zobe pred kariesom, izberite zobno pasto z večjo vsebnostjo fluora (1.000 - 1.500 ppm).

Preprečevanje kariesa s fluorom

Uporaba otroške zobne paste s fluorom ščiti pred kariesom. Otroška zobna pasta elmex® vsebuje učinkovit aminofluorid v koncentraciji, ki jo zobozdravniki priporočajo otrokom (1000 ppm).

 

Pravilno ščetkanje zob s KAI-metodo

Grizna površina

Najprej ščetkajte sem in tja: tako se zgornji del zob očisti. Začnite na desni strani, čisto zadaj. Najprej spodnje zobe, nato zgornje in nato ponovite na levi strani.

Zunanje površine

Nato krtačite zunanje površine. Z zobno ščetko rišite kroge: na desni strani od zadaj naprej in nato na levi strani. Nato zaprite zobe, kot da grizete, in na enak način umijte sekalce.

Notranje površine

Končno je treba umiti tudi notranje površine na zgornji in spodnji vrsti zob. Spet začnite zadaj in krtačite od rdeče do bele - od dlesni do zoba.

Zapomnite si: krtačite po vsakem obroku.

Članki