Pravilna nega zob za otroke

Pri otrocih so usta in zobje podvrženi trajnim spremembam. Zato so tudi za ustno higieno potrebne posebne rešitve.


0-2 leti


Razvoj zob
 

Prvi mlečni zob izraste okoli 6. do 8. meseca starosti, postopoma pa mu sledijo drugi mlečni zobje.


Umivanje zob
 

Že prve zobke je treba temeljito umivati vsak dan. S tem odstranimo nevarne zobne obloge. Do otrokovega drugega rojstnega leta zobke čistimo dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluor. Uporabimo količino zobne paste v velikosti zrna graha.
 

Koncentracija fluora 500 ppm ustreza najnovejšemu strokovnemu priporočilu Nemškega združenja za pediatrično zobozdravstvo in Nemškega združenja za preventivno zobozdravstvo.   


2-6 let


Razvoj zob

 

Do starosti približno 3 let so primarni zobje pri otrocih običajno izrastli v celoti, stalni zobje pa se razvijejo pod mlečnimi zobmi v zgornji in spodnji čeljusti.

 

Umivanje zob

Otroci si sedaj želijo sami umivati ​​zobe in preizkusiti različne prijeme pri rokovanju s ščetko. Pri tej starosti si otroci že lahko umivajo žvečilne površine zob.

 

Čiste zobe brez oblog pa lahko pri tej starosti dosežete le, če otroku nato ponovno temeljito umijete zobe.
 

Koncentracija fluora 1000 ppm ustreza najnovejšemu strokovnemu priporočilu Nemškega združenja za pediatrično zobozdravstvo in Nemškega združenja za preventivno zobozdravstvo.


6-12 let


Razvoj zob
 

Majhni mlečni zobje, vrzeli med zobmi in izraščajoči stalni zobje otežujejo ustno higieno med menjavo zob. Poleg tega potrebujejo posebno zaščito predvsem novi stalni zobje. Posledica je povečano tveganje za zobno gnilobo.


Umivanje zob
 

Za zaščito otrokovih novih stalnih zob pred kariesom izberite zobno pasto z višjo vsebnostjo fluora (1400 ppm). Zobne ščetke z X-ščetinami so še posebej primerne za čiščenje, saj sežejo v medzobne prostore in tako omogočajo boljše odstranjevanje zobnih oblog.

Preprečevanje kariesa s fluorom
 

Koncentracija fluora 500 ppm do 2. rojstnega dne in 1000 ppm za otroke od 2. do 6. rojstnega dne ustreza najnovejšim strokovnim priporočilom Nemškega združenja za pediatrično zobozdravstvo in Nemškega združenja za preventivno zobozdravstvo.

Pravilno umivanje zob po metodi KAI

myszka-1.png

Žvečilne površine

 

Najprej ščetkajte žvečilne površine naprej in nazaj: s tem boste očistili zgornji del zob. Začne se zadaj na desni strani. Najprej spodnje zobe, nato zgornje in nato ponovite na levi strani.

myszka-vol2.png

Zunanje površine

 

Nato očistite zunanje površine. Z zobno ščetko slikate kroge: na desni strani od čisto zadaj naprej in tako tudi na levi strani. Nato stisnete zobe, kot bi grizli, in na enak način ščetkate sekalce.

myszka-3.png

Notranje površine

 

Nazadnje so na vrsti notranje površine na dnu in na vrhu. Spet začnete zadaj in ščetkate od rdečega do belega, od dlesni do zoba.

 

In vedno si zapomnite: umijte si zobe po vsakem obroku.