Kako nastane karies?

Karies se pojavlja v vseh starostnih skupinah in nanj pomembno vpliva naša prehrana - kaj in kako pogosto jemo; kako dobro skrbimo za zobe po jedi in ali uporabljamo fluorirano zobno pasto. Prav tako igra vlogo dedovanje dovzetnosti za karies.

Karies se ne pojavi čez noč, ampak v daljšem obdobju. Bakterije se kopičijo na površini zob in tvorijo zobne obloge. Prvi znaki so majhne bele pike znotraj zobne sklenine - tako imenovani začetni karies.

Brez izboljšane in ustrezne ustne higiene in ciljne uporabe fluorida proces kariesa napreduje.

Sklenina na površini zoba se neprestano odstranjuje, dokler ne pride do občutljivega dentina. V naprednih fazah se površina zlomi in nastane luknja.

Preprečevanje kariesa - Kako se lahko zaščitite?

  • 2x dnevno ščetkanje po obroku
  • zobna pasta s fluorom nežno in učinkovito odstranjuje zobne obloge
  • Vsakodnevno čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobnimi ščetkami
  • Vsakodnevna uporaba zobnega izpiralnega sredstva, ki vsebuje fluor
  • Enkrat na teden nanos fluoridnega gela z intenzivno krepitvijo / utrditvijo sklenine
  • Strokovno odstranjevanje oblog pri zobozdravniku
  • Dvakrat letno pregled pri zobozdravniku

Kako prepoznati zobni karies?

Vsakdo lahko redno preverja zobe in v ogledalu prepozna, če se na primer pojavijo spremembe na beli sklenini. Te spremembe pogosto kažejo na izgubo mineralov. Takšne izgube mineralov lahko običajno zdravimo z ustrezno fluoridno terapijo pod nadzorom zobozdravnika, tudi brez vrtanja.

Zakaj se odločiti za elmex®?

elmex® ponuja učinkovite izdelke za odrasle in otroke, ki ustrezajo posameznim potrebam. Učinkovito so usklajeni in se medsebojno dopolnjujejo.

Tako imajo zobne paste elmex®, sredstva za izpiranje zob in elmex® gel za enkrat tedensko dopolnilno zaščito, posebej učinkovite sestavine, ki remineralizirajo zobe in učinkovito ščitijo pred kariesom.